Sodík

Ľudské telo obsahuje asi 80 až 100 g Chloridu sodného, aj keď v opačnom pomere ako v prípade vápnika a fosforu. Väčší podiel sodíka je v rozpustenom stave, zatiaľ čo menší podiel je v kostiach a v spojivovom tkanive. Sodík (v spolupráci s draslíkom) zohráva významnú úlohu v udržiavaní tzv. osmotického tlaku. Je nevyhnutný aj pre stimuláciu prenosu vzruchov v nervovom systéme.

Akú úlohu má sodík?

  • zabezpečuje acidobázickú rovnováhu
  • stimuluje prenos vzruchov v nervovom systéme
  • zabezpečuje svalovú činnosť
  • podieľa sa na metabolizme cukrov a bielkovín
  • reguluje tekutinovú rovnováhu, hospodárenie s tekutinami

Aká je doporučená denná dávka sodíka?

Na potrebu sodíka existujú rôzne názory. Niektorí vedci tvrdia, že dodatočný príjem sodíka už nie je potrebný, pretože stačí náš denný príjem z potravy. Iní odporúčajú 0,5 g denne, dokonca existujú odporúčania až na 2 g denne. V skutočnosti však veľmi často túto dávku prekročíme: konzumujeme 5 – 15 (!) g sodíka denne, hlavne vo forme kuchynskej soli. Časť soli sa dostane do nášho tela jej pridávaním do jedla, ale o vysoké dávky sa nám „postará" potravinársky priemysel, a to prostredníctvom používania veľkého množstva soli pri výrobe potravín. O prísun sodíka sa nemusíme obávať.

Aké potraviny ho obsahujú?

Sodík je prítomný vo všetkých našich potravinách. Niektoré ho obsahujú v prirodzenom stave, ale pridáva sa aj do priemyselne vyrábaných potravín.

Nedostatok sodíka

Pri našich stravovacích návykoch nedostatok sodíka nehrozí.

Nadmerný príjem sodíka

Predávkovanie sodíkom (zvýšená spotreba soli) môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku a hypertenzie u ľudí, ktorí sú na to citliví (ich počet je dosť vysoký).