Meď
Aká je úloha medi v organizme?
Meď je stopový prvok zásadného významu. Zabezpečuje fungovanie viacerých enzýmov, ktoré sa podieľajú na mnohých biochemických procesoch. Podieľa sa na tvorbe červených krviniek a je dôležitá pre udržanie zodpovedajúcej štruktúry matrice spojivového tkaniva (kolagén). Tzv. prirodzená, alebo vrodená imunitná odpoveď (kedy sú patogény pohltené imunitnými bunkami) tiež vyžaduje prítomnosť medi.
Ktoré potraviny obsahujú meď?
Dobré zdroje medi sú pečeň, šaláty, kapusta a karfiol.
Kto je ohrozený nedostatkom medi a ako sa prejavuje?
Existuje dedičná forma nedostatku medi, tzv. Menkesova choroba. Oveľa častejšia je však alimentárna forma (diétneho pôvodu). V prípade nedostatku medi, železo nie je schopné sa naviazať na hemoglobín a môže sa objaviť anémia. Okrem toho sa oslabuje imunitná odpoveď, znižuje sa flexibilita žilnej steny, zvyšuje sa hladina cholesterolu v krvi, ktorá je jedným z predispozičných faktorov aterosklerózy.
Aká je odporúčaná denná dávka medi?
Odporúčaná denná dávka je 0,6 – 1,2 mg pre deti v závislosti od veku a 1,4 mg pre dospelých.
Aké sú zdravotné riziká nadmerného príjmu medi?
Nevoľnosť, zvracanie, hnačka - ale iba v prípade, že príjem je mnohonásobne vyšší ako je denná požiadavka.